Radio

Radio

De eerste radioverbindingen waren bedoeld voor draadloze telegrafie tussen kuststations (in Nederland Scheveningen Radio) en schepen op zee. Hiervoor werd het morsealfabet gebruikt. Later werd voor korte verbindingen met vissersschepen telefonie in gebruik genomen. In 1919 kwam de eerste omroepzender ter wereld in de lucht in Den Haag. Het was de zender met de roepletters PCGG van Hanso Schotanus à Steringa Idzerda.

Door de ontwikkeling van de luchtvaart kwam rond de Eerste Wereldoorlog het radioverkeer tussen vliegtuigen en grondstations in gebruik. In 1933 werd de eerste Europese auto aangeboden voorzien van een autoradio als optie. Rond 1935 werden in Engeland de eerste proefuitzendingen met beeld gehouden, de geboorte van de televisie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden voor militaire doeleinden steeds meer toepassingen met radiosignalen ontwikkeld en in gebruik genomen, zoals radar, radionavigatie, bakenzenders en tijdzenders.

Tegenwoordig wordt er veel naar de radio geluisterd op het werk, in fabrieken, op bouwplaatsen, in de winkel en op kantoor. In fabrieken en aan boord van schepen gebruikt men vaak een centrale radio installatie waarbij de ontvanger en de distributieversterkers in een ruimte staat opgesteld en waarbij het luidsprekersignaal d.m.v. dstributieversterkers over het gehele bedrijf gedistribueerd wordt. Op de afdelingen zijn er aan het plafond luidsprekers opgesteld en de volume van de radio op een afdeling kan ingesteld worden d.m.v. een volumeregelaar aan de muur. Het luidsprekersignaal bedraagt zo'n 100 V om minder last te hebben van de verliesweerstand van lange leidingen. In de luidsprekers zit dan een aanpassingstransformator om het 100 V-signaal aan te passen aan de luidspreker. Via het de installatie kunnen overigens ook oproepen en mededelingen doorgegeven worden.

 

Internet Radio & Webradio

Tegenwoordig is de veelbelovende digitale radio aan een opmars begonnen. Via internet is het mogelijk naar internetradio te luisteren. Daarbij wordt niet van radiogolven gebruikgemaakt, maar van de internetverbindingen tussen de computers, die digitale gegevens naar elkaar sturen. Deze verbindingen tussen computers op internet kunnen echter (deels) draadloos zijn, en dus wél radiogolven gebruiken.

 

Webradio

Met webradio (soms ook wel internetradio genoemd) wordt een uitzending van geluid bedoeld waarbij het transport medium het internet is. Vaak wordt ook nog een specifieke distributie bedoeld, namelijk die waarbij het geluid via een zogenaamde stream gedistribueerd wordt vanaf een server. De term stream duidt hier op een wijze van transport waarbij er niet zo snel mogelijk data naar de luisteraar getransporteert wordt, maar er alleen die delen data verzonden worden die er op dat moment nodig zijn. Alhoewel het ook mogelijk om het geluid op de gebruikelijke wijze te transporteren wordt dit in de context van webradio meestal alleen gedaan als het om bijvoorbeeld gearchiveerde uitzendingen gaat. Gearchiveerde uitzendingen worden ook vaak in de vorm van zogenaamde podcasts aangeboden.

Webradio wordt vaak in meerdere kwaliteiten aangeboden. De kwaliteit van een stream wordt bepaald door het aantal kilobits per seconde, dus de bitrate, de samplefrequentie en het aantal kanalen (mono of stereo). Breedbandgebruikers kunnen meestal kiezen voor de hoogste kwaliteit, terwijl inbel, GSM of UMTS gebruikers vaak voor de lage kwaliteitsversie zullen moeten kiezen.

Er zijn verschillende standaarden voor webradio:

Windows Media Audio, met name gebruikt door Windows Media Player
RealAudio, ontwikkeld door Real en te beluisteren met RealPlayer
Streaming MP3 (bijvoorbeeld via Shoutcast en Icecast), met de meeste spelers te beluisteren
Ogg Vorbis (bijvoorbeeld via Icecast), te gebruiken met o.a. Winamp
Er zijn tegenwoordig zeer veel radiozenders die alleen via internet uitzenden. Veel grotere (en kleinere) radiostations zenden behalve via de ether tegenwoordig ook via internet uit. Vele internetradiozenders zijn te vinden via zogenaamde streaming media directories.

Internetradio wordt steeds interactiever en persoonlijker. Op sommige sites kan de luisteraar een favoriete artiest of groep opgeven, vervolgens wordt er van deze artiest of groep een nummer gespeeld, daarna worden er gelijkende nummers afgespeeld van andere artiesten. De luisteraar kan aangeven hoe goed het afgespeelde aansluit bij zijn voorkeur; bij de keuze voor het volgende nummer wordt hier rekening mee gehouden. De bekendste aanbieders zijn Last Fm, Slacker en Pandora Radio (alleen nog te beluisteren in de V.S). Zij trekken inmiddels gemiddeld zo'n 20 miljoen luisteraars per dag, onder andere vanwege de individuele benadering van de stations.

 

 

REALTONES

MP3 DOWNLOAD